1. Constante temperatuur
De beste temperatuur om wijn te bewaren is rond de 12 graden en met een zo constant mogelijke temperatuur. Bij schommelingen van 5 graden kan de kurk al krimpen of uitzetten en dit zal niet ten goede voor de wijn zijn. De serveer temperatuur van wijn is doorgaans anders dan de opslag temperatuur. Als de wijn binnen 18 maanden gedronken gaat worden dan is de wijn bewaren op serveer temperatuur prima. Moet de wijn langer bewaart blijven dan is de eerder vermelde opslag temperatuur van 12 graden aanbevolen.
2. Geen trillingen
Trillingen zijn schadelijk voor de wijn en daarom is het belangrijk om dit zoveel mogelijk te beperken. Nagenoeg ieder koel systeem heeft een vorm van bewegende delen (gas door leidingen, ronddraaiende ventilator, etc.) en maakt daarmee kleine trillingen die uw wijn negatief kunnen beïnvloeden. Daarom is een RAS Klimaatkasten wijnkoelers voorzien van houten planken de beste optie voor bewaren van de wijn. Ten opzichte van metaal dempt hout de trillingen veel meer waardoor de wijn beter bewaart blijft.
3. Geen (UV) licht
Uit meerde onderzoeken is gebleken dat UV licht er voor kan zorgen dat wijn bederft. Daarom zijn alle RAS Klimaatkasten wijnkoelers met glazendeuren voorzien van speciaal UV-filterend glas. Om daarmee de invloed van UV te minimaliseren. Het beste voor lange termijn opslag is een dichte deur zoals bijvoorbeeld in de RAS Klimaatkasten mQuveé WineStore wijnkasten. De wijnkoeler direct in te zon zitten is echter nog steeds niet geadviseerd dit omdat daarmee temperatuur schommelingen kunnen ontstaan welke natuurlijk niet gewenst zijn (zie punt 1)
4. Geen “vreemde” luchtjes
Met de tijd verslechterd vaak de kurk in de fles met als gevolg dat lucht en daarmee vreemde smaken in wijn kunnen komen. Om dit te voorkomen is het dus het beste om de wijn in een afgesloten ruimte te bewaren vrij van “vreemde” luchtjes. Een wijnkoeler met koolstof filter is daar ideaal voor. Op deze manier minimaliseert u de kans dat er een vreemde smaak aan uw wijn komt. De koolstoffilter kan het beste jaarlijks vervangen worden om een optimale werking te garanderen.
5. Correcte luchtvochtigheid
Als wijn word bewaard in een omgeving met een te lage luchtvochtigheid dan gaat uiteindelijk de kurk uitdrogen, krimpt en vervolgt gaat er lucht in de fles komen wat het ontwikkel proces van de wijn negatief gaat beïnvloeden. Om dit te voorkomen moet de luchtvochtigheid minimaal 50% zijn. Te vochtig is alleen ook niet goed, omdat dan o.a. het etiket van de fles kan beschadigen. Daarom is het advies om de luchtvochtigheid tussen de 50% en 75% te houden.